alhamdulillah....minat memasak suke mencube menu2 dan mengambil gambar2 lahirlah blog ii utk menghimpunkan semua ..hasilnya...utk kepuasan sendri boleh hilangkan stress....blog ini jugak ade hasil2 kek2 cstemer wedding cake ..hantaran..sesape nak tempah kek perkhawinan boleh hubungi no saya..0122480558/0176990976

Monday, April 8, 2013

HARTA YG AMAT BERNILAI & TIADA GANTINYA SAMPAI BLER2

salam sume my followers....tau x ape benda ni?nnt sy cerita pnjg kesah lame suke duke penuh nostalgia bikin menggamit rindu ke alam tu balik...klu dpt ku putar masa patah balik memg nak lalui bersama2 anak2 nak mereka rasai alami sedri mcmner zaman ibu lalui....
KEBLOK or pemukul telur or omputih mixer....usianya hmpir 45 thun...tp yg teruja besi spring die masih utuh langsung x berkarat walau kena ujan pans terbiar kat luar...kayu pun masih elok lagi....tinggl jaga jer...
uolls tau tiap kali raya kite adik beradik pmpuan 4 orang bergilir2 memukul telur ngn gula pasir hmpir 2 jam..seingt saya sukatan telur semangkuk ngn telur x silap 2 magkuk...gula pasir kena jemur pans dlu ye..kasi gula ringn gebu bler d pukul agar bahulu lembut...



apabila telur n gula sudah kembang elok cantik ringan..biarkan jap...amik besen lain senduk adunan ni dlm 5 senduk campur ngn tepung yg sama ngn gula kena jemur dulu yer...masuk agak2 boleh d adun ...kacau ngn senduk je yer...Ok dah tu masukkan dlm acuan bahulu yg d pnaskn dlu sapu ngn munyk supaya nahulu x melekat...
bab memabakar ni fuhhhh....bikin meleleh airamta silap2 hingus pun boleh meleleh...kihkih...jgn termasuk dlm adunan udah naya d buatnya....asap sabut yg panas x mampu nak thn mata berair....
dah masak angkt bahulu tu mak yg cekap guna lidi if kiterg yg buat pasti fail jatuh punya tp lelame boleh gak tp lambat....pengalaman yg mahal xkan same d lalui kmbali....oh nostalgia...
cer teka ape die ni...jgn kata sembarangan pasu bunga yer...unic pasu ni dah berpuluh thun lame still cantik kilat licin utuh lagi...pasu ni lah kami guna memukul telur ngn gula bunyinya pun boleh tahan ler...bising tp bler dah kembg telur bunyi pun kurang ler ckit....
terjempe senduk sudu tembaga ni rupe mmg hitam kotor....rendam seharian ngn air asam jawa magic kilat jadi mcm emas balik.....
jauh belinya ni bapak beli kat JAWA Indonesia tempt kelahiran bapak....