alhamdulillah....minat memasak suke mencube menu2 dan mengambil gambar2 lahirlah blog ii utk menghimpunkan semua ..hasilnya...utk kepuasan sendri boleh hilangkan stress....blog ini jugak ade hasil2 kek2 cstemer wedding cake ..hantaran..sesape nak tempah kek perkhawinan boleh hubungi no saya..0122480558/0176990976

Wednesday, September 26, 2012

PAVLOVA..cubaan pertama


dah lame nak wat tp xda keberanian coz org ckp sush jatuh trun..tu yg ku pendam je dlu hingglah ku g kursus semalm ngn cg zuraidah teknik care2...tgk muda je tu yg berkobar2 nak buat pg ni...alhmdulillah...berbaloiiii....hehehe....



bhn2 pavlova

A ) 4 biji putih telur
       110grm gula castor(sy guna 50grm je)
B)110grm gula castor
C) 3/4 cuka impot vineger
     3/4 esen vanila
     1 1/4 tepung jgung

hiasan


300grm kri putr lembap
15grm gula castor(sy x ltk pun)

buahan2 segar strwbwery                

cara2

1)lukiskan ukuran 8"bulat pada kertas silicon.letakkn ats lotg pmbakar leper
2)panaskan  oven..brgantung pd kepanasan oven msing2..sy guna api slow je.
3)whisk A hingga kembg.
4) gaul rapi B kedalm adunan..msukkn C
5) gaul rata aduan ke atas kertas silicon yg tersedia
6)bakar dlm oven selame sejam hingga mask....
7)dah mask of oven biar pavlova dlm tu rehat nk elakkan die jatuh penyek.

hisan

whisk krim pekat dan msukkn gula castor kemudian whisk lagi hingg kembng..letak atas pavlova..