alhamdulillah....minat memasak suke mencube menu2 dan mengambil gambar2 lahirlah blog ii utk menghimpunkan semua ..hasilnya...utk kepuasan sendri boleh hilangkan stress....blog ini jugak ade hasil2 kek2 cstemer wedding cake ..hantaran..sesape nak tempah kek perkhawinan boleh hubungi no saya..0122480558/0176990976

Friday, April 13, 2012

menu jawa sambal goreng



salam lgkawan..hari ni nth nape teringin nak buat sendri sambal goreng ni...bukan ape leceh bnyk keja die...nasib baik lah hari cuti xda order kek so ape lagi menyambal la hehe....
menu ni biasenya tmpt knduri bnyk dah area2 selangor...

xpaaa yg teringin nak buat sndri bleh la skodeng2 eh...jgn x skodeng...hehe


bahan2

2 keping fucuk
1rm soohoon
6 biji kentang
2 keping tempe
2 biji bwg besar
10 biji bwg merah
6 ulas bwg putih
2 sm lengkuas
10 biji cili kering
200 grm ikn bilis
sedikit udang kering
sos tiram,kicap masin,kicap pekat
santan sedikit je
air asam jawa


caranya

fucuk,kentang,tempe di ptong dadu ye goreng..
-lengkuas hiris halus2..if nk pedas bg cili api d blender ngn bwg merah,bwg putih ikn bilis ngn udg kering sekli.
-sedikit bwg merah hiris ngn bwg putih d tumis ngn sedikit minyk naik bau msuk lengkuas hiris...then masuk bhn2 yg d blender td...tumis lame ckit bg mesra ye...
masuk sos tiram ..kicp pekat dan kicap masin bg santan ckit tumis lagi hgga btul2 layu ramuan die.
-msuk bhn2 yg d goreng td kentang ,tempe,fucuk bwg besar kacau hgga rata last sekli msuk soohoon air asam jawa...ok...

2 comments:

  1. AS-SALAM
    SEDAPNYE SAMBAL GORENG JAWA..SEDAP MKN DGN NASI PANAS2..

    ReplyDelete
  2. wkmsalm...tq sudi jenguk...mmg sedap lagi la klu ramuan ckup perghhhh...mmg btul mkn ngn nasi pans2 sungguh menyelerakan...if akk x yah lauk lain pu belasah dh sedppppp...if rajin klu ade hati ayam d rebus dlu pas tu masuk tumis ngn ramuan die lagi mabeless...hehe..

    ReplyDelete