alhamdulillah....minat memasak suke mencube menu2 dan mengambil gambar2 lahirlah blog ii utk menghimpunkan semua ..hasilnya...utk kepuasan sendri boleh hilangkan stress....blog ini jugak ade hasil2 kek2 cstemer wedding cake ..hantaran..sesape nak tempah kek perkhawinan boleh hubungi no saya..0122480558/0176990976

Friday, March 30, 2012

sambal taun

salam kgkawan.....nk kenalkn msakn org jawa pling d gemari smbal taun or msak lemak cilipadi pedas2 kaw2....ramuannya sy guna kerang...nak guna kulit lembu pun bleh....klu g knduri area2 selngor bnyk seng dapt.... Bahan2 2kg kerang di rebus kopek yer... 2 biji kelapa lengkuas ikut suka if nak bnyak ke sikit 20 biji bwg merah 10 bijik bwg putih semngkuk kecil cili padi ikn bilis ikut suka belacan ckit n garam secukup rase. lengkuas di rebus dlu yer.. cara2nya tumis kerang ngn bwg merah n putih ngn sedikit minyak sampai mesra ye...bwg2 dihiris yer...msuk blis belacan tumis lagi sampi naik bau..masuk cili api tumis lagi sampai lembut ckit cli tu...past masuk santan yer ngn lengkuas masak hgga mndidih dah tu masuk garam seckup rase...dh tu angkat....ok

No comments:

Post a Comment