alhamdulillah....minat memasak suke mencube menu2 dan mengambil gambar2 lahirlah blog ii utk menghimpunkan semua ..hasilnya...utk kepuasan sendri boleh hilangkan stress....blog ini jugak ade hasil2 kek2 cstemer wedding cake ..hantaran..sesape nak tempah kek perkhawinan boleh hubungi no saya..0122480558/0176990976

Monday, October 10, 2011

CHIKEN PAI

salam selamt pagi semua...sy mcm nk demam lak mgkin penat semalm 1 hari keja non stop...bli papar semlm pun xsmpt baca....pagi buat pai,tengahri wat kek besday org...ptg lak msk jamuan utk 40 org mkn greng mihun singapore...ni br tampal pai...respi crust die azlita..mm sedp rngup wlu sy x pakai telur...






bhn2 doh
230 grm buter
350 grm tpg gndum
1 biji telur-sy x letk
1 sudu teh gula halus
secubit garam n sedikit air sejuk

1)gaul tpg gndum sm gula halus.
2)masukkn buter.buter ni pastikan dlm keadaan sejuk dr peti.
3)potg kiub kecil2 klu dah mcm lembut msuk peti ais semula bg lembut semula.
4)ramas sume bhn jadi serbuk roti sy guna hujung jari jer.
5)tmbah sedikit air sejuk msuk sesudu dlu klu adunan dah lembut mudah d bentuk x payah ltk air ais.
6) bhgikan doh kpd 2 bhgian balut doh dlm wraping plastik simpn peti ais stgh jam.
7)kemudian canai doh setebal 1/2 cm tebal perlahan2 tgglkn plastik bhgian ats dan perlahan2 trbalikkn doh ke dalam acuan pai.
8)ratakan perlahan2 hungga menutip acuan pai.tepung lebihan tepi jgn buang ltk ats pai tu ok.


bhn2 inti..ni sy ikut sya punya care..

isi ayam tp sy pakai aym cincang RAMLY tggal msuk je.hrga die rm5.50.
mix vegetable secukupnya
chiken kiub sy pakai 2 ketul
halia n bwg putih untk menumis.
bwg besar potong dadu -sy guna bwg besa yg wrna kuning rase manis je..tpung gndun utk memektkn inti.ok....